T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Uloga ljekarnika u pravilnom odabiru i primjeni bezreceptnih analgetika i prikaz preglednog rada o kodeinskim pripravcima

Vrsta edukacije:

Online edukacija

Tipovi obrazovanja:

e-tečaj

Organizator:

Hrvatska ljekarnička komora

Termin održavanja:

01.07.2021. - 01.07.2022.

Trajanje edukacije:

2 sata i 10 minuta.

Pristup e-tečaju:

Bodovanje:

E-tečaj je vrednovan sukladno Pravilniku o stručnom usavršavanju magistara farmacije s 1.1 bod.

E-tečaj u organizaciji Hrvatske ljekarničke komore

Asimetrija informacija vs. asimetrija educiranosti: "Ljekarnici koriste svoje stručno znanje o lijekovima kako bi pomogli u liječenju, a ne svojim pacijentima otežali pristup lijekovima!"

 

Zbog sve naglašenijeg trenda liberalizacije bezreceptnih analgetika Hrvatska ljekarnička komora je prije gotovo tri godine pokrenula projekt „Bez recepta, ne i bez stručnjaka“. Temeljem rezultata provedenih istraživanja, pripremljen je e-tečaj s ciljem edukacije ljekarnika o značaju adekvatnog savjetovanja pri izdavanju navedenih lijekova.

 

Samoliječenje pokazuje globalno rastući trend, pri čemu upravo bezreceptni analgetici bilježe najveću potrošnju uz istovremeno sve veću tendenciju izlaska iz ljekarničkog lanca i dostupnost krajnjim korisnicima bez savjetovanja sa zdravstvenim profesionalcem. Prelazak u bezreceptni status, snažno marketinško oglašavanje, široka i lako dostupna digitalna pristupaćnost općih informacija i izravan pristup krajnjem korisniku povećava percepciju lijeka kao proizvoda široke potrošnje. Međutim, iako se asimetrija općih informacija o lijekovima (između ljekarnika kao pružatelja usluge i pacijenta kao primatelja usluge) smanjuje, ne smanjuje se dobrobit pozitivne asimetrije educiranosti i kompetencija kojima raspolažu stručne osobe u odnosu na informirane laike: Ljekarnici koriste svoje stručno znanje o lijekovima kako bi pomogli u liječenju, a ne svojim pacijentima otežali pristup lijekovima!

S ciljem upoznavanja javnosti s mogućim posljedicama nekontroliranog uzimanja lijekova bez savjeta stručnjaka, Hrvatska ljekarnička komora je u sklopu projekta „Bez recepta, ne i bez stručnjaka“ organizirala i provela istraživanje "Procjena sigurnosti primjene višekomponentnih lijekova s kodeinom i propifenatonom". Obzirom da su mišljenja, iskustva i stavovi ljekarnika koji sudjeluju u neposrednom pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu izuzetno važni za ovu temu, krajem 2020. godine provedeno je i istraživanje o analgeticima koji su dostupni u bezreceptnom programu. Slijedom dobivenih podataka, organiziran je e-tečaj o važnosti savjetodavne uloge ljekarnika u pravilnoj primjeni bezreceptnih analgetika, odnosno u osiguravanju primjene pravog lijeka u pravoj indikaciji, u pravoj dozi i u odgovarajućoj duljini primjene.

Program e-tečaja "Uloga ljekarnika u pravilnom odabiru i primjeni bezreceptnih analgetika i prikaz preglednog rada o kodeinskim pripravcima": 

*Aspekti i trendovi liberalizacije bezreceptnih analgetika, Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica HLJK

*Pravi analgetik u pravoj indikaciji, Prof. dr. sc. Iveta Merćep, dr. med., specijalist internist i klinički farmakolog

*Sigurnost primjene bezreceptnih višekomponentnih lijekova s kodeinom, Prof. dr. sc. Lidija Bach Rojecky, mag. pharm.

*Mišljenja i stavovi ljekarnika o višekomponentnim lijekovima s kodeinom, Prof. dr. sc. Lidija Bach Rojecky, mag. pharm.

*Ovisnost o analgeticima – mit ili stvarnost, dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., specijalist psihijatrije

*Panel rasprava - Okrugli stol s ljekarnicima

  • prof. dr. sc. Iveta Merćep, dr. med., specijalist internist i klinički farmakolog, pročelnica Zavoda za kliničku farmakologiju KBC Zagreb,
  • prof. dr. sc. Lidija Bach Rojecky, mag. pharm., predstojnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
  • dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., specijalist psihijatrije, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje, Klinike za psihijatriju Vrapče,
  • Bojana Menkadžiev, mag. pharm., pomoćnica ravnatelja ZU Ljekarne Vaše zdravlje
  • Martina Šepetavc, mag. pharm., voditeljica Edukacijskog centra ZU Farmacia

Pisana provjera znanja - do 60 minuta

Više o sadržaju edukacije možete pročitati u dokumentu u Prilogu 1.

Hrvatska ljekarnička komora