T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Mogući potencijalni sigurnosni signal kod primjene GLP-1 agonista - znanstvena publikacija kolega Eugena Javora i Marka Skelina

Bolnički ljekarnici, specijalisti kliničke farmacije Eugen Javor i Marko Skelin dali su svoj doprinos jednoj od trenutno aktualnih tema u najprestižnijem svjetskom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine

Za napredak u znanosti, edukaciji i razvoju farmaceutske struke neophodna su znanstvena istraživanja i znanstvene publikacije. No, za bolje razumijevanje što rezultati istraživanja predstavljaju za bolesnike u svakodnevnoj kliničkoj praksi vrlo su važni komentari stručnjaka na objavljene publikacije. Detaljnom analizom rezultata kliničkih istraživanja i praćenjem putem sustava farmakovigilancije dolazi se do vrlo bitnih podataka vezanih za sigurnost lijekova. To je od posebnog značaja za nove skupine lijekova, naročito za rijetke nuspojave (očekivane i neočekivane) koje se nisu pokazale tijekom kliničkih studija. Ovakav sustav praćenja osigurava kontinuitet dobre kliničke prakse i brige za bolesnika.

U pismu uredniku objavljenom u srpnju 2021. godine kolege bolnički ljekarnici, specijalisti kliničke farmacije Eugen Javor i Marko Skelin ukazali su na mogući potencijalni sigurnosni signal koji uključuje razvoj hipoglikemije s primjenom GLP-1 agonista (subkutano primijenjen semaglutid). Na isti rizik hipoglikemije s drugim GLP-1 agonistom (liraglutid) već su ukazali u prethodnom pismu uredniku objavljenom u istom časopisu u listopadu 2019. godine. Bitno je za naglasiti kako je isti rizik od hipoglikemije s GLP-1 agonistom zabilježen u Food and Drug Administration (FDA) Center for Drug Evaluation and Research (CDER) dokumentu za liraglutid injekcije.

Više informacija o radovima Eugena Javora, mag.pharm. spec. kliničke farmacije – bolničko ljekarništvo i doc.dr.sc. Marka Skelina, mag.pharm. spec. kliničke farmacije – bolničko ljekarništvo  i  možete pročitati u dokumentu u Prilogu 1.

Hrvatska ljekarnička komora