settings_accessibility
T T T
Veličina fonta
custom_typography Disleksija font width Veći razmak link Označi poveznice
contrast Kontrast visibility_off Invert invert_colors Crno/bijelo

Zdravstvena zaštita inozemnih osiguranika

12.07.2021.

Podsjetnik na upute HZZO-a u svezi ostvarivanja prava inozemnih osiguranika koji privremeno borave na području Republike Hrvatske

Poštovane kolegice i kolege,

upute HZZO-a u svezi ostvarivanja prava inozemnih osiguranika koji privremeno borave na području Republike Hrvatske nisu se mijenjale u odnosu na upute dostavljene proteklih godina.

No, obzirom na početak turističke sezone i očekivano povećanje broja inozemnih osiguranika u RH, HZZO je putem CEZIH portala svim ljekarnama dostavio podsjetnik na uputu za postupanje u svezi Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO):

Osnovom EKZO pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu na teritoriju Republike Hrvatske ostvaruju osiguranici:

  • država članica EU,
  • država članica EEP (Norveška, Island Lihtenštajn),
  • Švicarske,
  • Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske*.

Državljani gore navedenih država imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu koju ostvaruju na isti način i pod istim uvjetima kao i hrvatski osiguranici.

Sukladno tome, naplaćuje im se iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite u slučaju kad bi isto bile obvezne platiti i osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koje nemaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Kod izdavanja lijekova pacijentima s EKZO potrebno je provjeriti točnost, odnosno istovjetnost podataka navedenih na EKZO pacijenta i u EKZO aplikaciji na CEZIH portalu. U slučaju da se podaci ne provjeravaju putem EKZO aplikacije, potrebno je usporediti točnost, odnosno istovjetnost podataka navedenih na EKZO pacijenta s podacima upisanima na receptu. Nadalje, kao i prijašnjih godina, uz račun za zdravstvene usluge koji se ispostavlja HZZO -u poželjno je dostaviti kopiju EKZO ili kopiju EKZO zadržati u evidenciji ljekarne.

*Nakon izlaska Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije (Brexit), osiguranici te države i dalje imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu na teritoriju RH osnovom EKZO, s naglaskom da se za Ujedinjenu kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske izgled EKZO mijenjao.

Izvornu obavijest HZZO-a i izgled svih kartica koje su važeće za osiguranike Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske možete vidjeti na poveznici ovdje.

Hrvatska ljekarnička komora