T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Uzlet ljekarništva na krilima kliničke farmacije!

09.06.2022.

Klinička farmacija donosi novu vrijednost zdravstvenom sustavu, struci, pacijentima i društvu u cjelini te su njezin daljnji razvoj i osnaživanje od presudnog značaja za suočavanje s budućim rastućim izazovima!

Na 3. hrvatskom kongresu kliničke farmacije “Klinička farmacija u sustavu zdravstva; mogućnosti i izazovi“ održan je okrugli stol u kojem su sudjelovali istaknuti predstavnici kliničke farmacije iz javnog i bolničkog ljekarništva, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te Hrvatske ljekarničke komore.

Panelisti su raspravljali o položaju kliničke farmacije u sustavu zdravstva Hrvatske, problemima u sustavu i budućem zakonodavnom okviru za razvoj kliničke farmacije u javnom i bolničkom sektoru. Trenutačni problemi u zdravstvenom sustavu ujedno su i prilika za prepoznavanje potencijala kliničkih farmaceuta u optimizaciji skrbi o pacijentima kroz upravljanje farmakoterapijom te racionalizaciju troškova liječenja. U tom pogledu, predstavljena su iskustva i status kliničke farmacije u drugim zemljama, modeli edukacije kliničkih farmaceuta te izneseni prijedlozi koje bi se moglo primijeniti i u hrvatskom ljekarništvu.

Prema prijedlogu novog Zakona o ljekarništvu, budući zakonodavni okvir bi trebao omogućiti validaciju uloge i značaja kliničkih farmaceuta u hrvatskom zdravstvenom sustavu te postaviti osnovu za ugovaranje financijske valorizacije njihovog rada s osiguravateljem. Valorizacija znanja, vještina i razine usluga koje klinički farmaceuti pružaju pacijentima ključna je za stvaranje poticajnog okruženja i razvoj modela da što veći udio poslodavaca uputi svoje zaposlenike na specijalizaciju iz kliničke farmacije.

PANELISTI: Ana Soldo, Maja Ortner Hadžiabdić, Slaven Falamić, Ivana Marinović, Marko Skelin, Iva Mucalo, Goran Perković, Lovre Zekan