settings_accessibility
T T T
Veličina fonta
custom_typography Disleksija font width Veći razmak link Označi poveznice
contrast Kontrast visibility_off Invert invert_colors Crno/bijelo

Popis međusobno zamjenjivih lijekova

23.02.2023.

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo vas da je inicijalni Popis međusobno zamjenjivih lijekova objavljen na internetskoj stranici Hrvatske agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

S obzirom na velik broj odobrenih lijekova u Republici Hrvatskoj za koje je potrebno znanstveno-stručnom ocjenom utvrditi mogućnost uvrštavanja na popis međusobno zamjenjivih lijekova, HALMED će popis objavljivati konsekutivno, u određenim skupinama lijekova, te ga ažurirati. Pri određivanju redoslijeda uvrštavanja djelatnih tvari na popis međusobno zamjenjivih lijekova voditi će se računa o nestašicama lijekova na tržištu, potrošnji i broju paralela lijeka.

Lijek uvršten na popis međusobno zamjenjivih lijekova izravno je zamjenjiv na razini ljekarne s drugim lijekovima u istoj skupini zamjenjivih lijekova. Međutim, prilikom izdavanja lijekova s popisa međusobno zamjenjivih lijekova potrebno je uzeti u obzir propise vezane uz izdavanje lijekova, uključujući propise i odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Stoga, odluka o izdavanju zamjenskog lijeka na razini ljekarne ne može se temeljiti isključivo na predmetnom popisu.

Na popis međusobno zamjenjivih lijekova mogu biti uvršteni samo lijekovi s važećim odobrenjem za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj, uključujući i lijekove odobrene putem paralelnog uvoza.

Biološki lijekovi isključeni su iz popisa međusobno zamjenjivih lijekova s obzirom na to da za njih izravna zamjenjivost na razini ljekarne nije primjenjiva.

Lijekovi s odobrenim načinom izdavanja bez liječničkog recepta, koji se primjenjuju za bolesti odnosno stanja koja ne zahtijevaju nužan liječnički nadzor, nisu uključeni u popis međusobno zamjenjivih lijekova.

Važne poveznice:

Detaljnije informacije u svezi izdavanja zamjenskog lijeka na razini ljekarne dostupne su ovdje.

Detaljnije informacije u svezi inicijalnog Popis međusobno zamjenjivih lijekova dostupne su ovdje.

Popis međusobno zamjenjivih lijekova dostupan je ovdje.

Hrvatska ljekarnička komora