T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Odluke SCZ RH o popuštanju protuepidemijskih mjera

08.04.2022.

S obzirom na bitno izmijenjene okolnosti i epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske (SCZ RH) 7. travnja 2022. donio je Odluku o prestanku važenja Odluke o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 i obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 u djelatnosti zdravstva. Mjere se ukidaju s petka na subotu u ponoć, dakle od 9. travnja 2022.

Istog dana, SCZ RH donio je Odluku o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice kojom se propisuje da su medicinske maske ili maske za lice obvezni koristiti, na ispravan način, zaposlenici u zdravstvenom sustavu, pacijenti i sve osobe koje ulaze u prostore zdravstvenih ustanova te zaposlenici i posjetitelji ustanova socijalne skrbi.

Budući da se ljekarnička djelatnost obavlja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti, i dalje vrijedi obveza nošenja maski u prostoru ljekarni kako od strane zaposlenika ljekarni tako i korisnika ljekarničkih usluga.

Dakle, od 9.travnja 2022. u ljekarnama više nije obvezno predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 za zaposlenike, međutim i dalje ostaje na snazi obveza korištenja maski za lice za zaposlenike i sve osobe koje ulaze u ljekarnu.

Također, prestaje važiti i Odluka SCZ RH o uvođenju posebne organizacije rada koja se primjenjivala i na ljekarne u pogledu broja osoba koje prema kvadraturi oficine mogu istovremeno boraviti u ljekarni.

Dakle, od 9.travnja 2022. u ljekarnama više nije obvezno pridržavati se mjere ograničavanja broja ljudi koji istovremeno mogu boraviti u ljekarni.

S obzirom na nužnost osiguravanja kontinuirane dostupnosti ljekarničkih usluga, što je predstavljalo velik izazov protekle dvije godine, molimo građane da poštuju propisanu epidemiološku mjeru obveze korištenja maski za lice u ljekarnama kako bi se ograničila mogućnost eskalacije epidemije u zdravstvenom sustavu, čiji je sastavni dio i ljekarništvo.

Hrvatska ljekarnička komora