T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Obavijest o riziku od predoziranja lijekom Salbutamol Pliva 5 mg/ml

Obavijest o riziku od predoziranja lijekom Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator putem respiratorne inhalacije u dojenčadi i male djece

Poštovane kolegice i kolege,

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je u razdoblju od 1. siječnja 2019. godine do 30. studenog 2020. godine od Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (CKO IMI) zaprimila ukupno 14 prijava slučajeva u kojima je u dojenčadi ili male djece putem respiratorne inhalacije pogreškom primijenjena doza lijekova koji sadrže djelatnu tvar salbutamol veća od propisane.

U Republici Hrvatskoj je s djelatnom tvari salbutamol u obliku otopine za atomizator odobren lijek Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator. Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator primjenjuje se kao bronhodilatator za olakšanje reverzibilnog bronhospazma u svim oblicima bronhalne astme. Lijek se primjenjuje isključivo putem respiratorne inhalacije, a u pedijatrijskoj populaciji primjenjuje se razrijeđen sa sterilnom fiziološkom otopinom do ukupnog volumena od 2 ml ili 2,5 ml. Lijek je odobren u pakiranju od 10 ml otopine u bočici s umetkom za kapanje, u kutiji.

Povjerenstvo za sigurnost primjene lijekova (HALMED) je završilo ocjenu predoziranja lijekom Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator putem respiratorne inhalacije u dojenčadi i male djece te sve važne informacije možete pročitati u obavijesti na mrežnoj stranici HALMED-a ovdje.

Hrvatska ljekarnička komora