T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Obavijest o izmjeni načina propisivanja i izdavanja lijeka Duodopa

29.12.2022.

Poštovani,

Temeljem odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, obavještavamo Vas da će, od 1. siječnja 2023. godine, lijek Duodopa (levodopa+karbidopa) postati dostupan u javnim ljekarnama, u obliku i pakiranju vidljivom niže.

Šifra ATK

Nezaštićeno ime lijeka

Način primjene

Nositelj odobrenja

Proizvođač

Zaštićeno ime lijeka

Oblik, jačina i pakiranje lijeka

N04BA02 571

levodopa + karbidopa

P

AbbVie d.o.o.

Fresenius Kabi Norge AS, AbbVie Logistics B.V.

Duodopa intestinalni gel

vreć. plast., kazeta 7x100 ml (20 mg/ml levodope + 5 mg/ml karbidope)

 

 

 

 

 

 

Cilj novog načina propisivanja i izdavanja lijeka je poboljšanje kvalitete života oboljelih od uznapredovale Parkinsonove bolesti, kojima je propisana terapija lijekom Duodopa.

U želji za pružanjem pravovremenih i točnih informacija o novom načinu propisivanja i izdavanja lijeka Duodopa, a s namjerom osiguravanja kontinuirane primjene propisane terapije i održavanja zadovoljavajuće adherencije bolesnika, htjeli bismo s Vama podijeliti nekoliko ključnih informacija o novome procesu.

Uloga ljekarnika u novome procesu izdavanja lijeka Duodopa u javnim ljekarnama iznimno je važna, radi redovitog kontakta s bolesnicima kojima je spomenuti lijek propisan. Sukladno tome, željeli bismo Vam pružiti nekoliko ključnih informacija o samom procesu i njegovim značajkama.

Informacije i posebne mjere o čuvanju lijeka

Duodopa je gel za kontinuiranu intestinalnu primjenu. Lijek se nalazi u kazetama za primjenu preko pumpe. Kazete s lijekom su samo za jednokratnu primjenu i ne smiju se koristiti duže od 24 sata. U jednoj kutiji se nalazi 7 kazeta lijeka Duodopa. Kutija lijeka Duodopa mora se čuvati i prevoziti u hladnjaku (pri temperaturu od 2ºC do 8ºC). Dimenzije jedne kutije iznose 23.5 cm x 11 cm x 10 cm. Prazne/iskorištene kazete trebaju biti vraćene u ljekarnu radi uništavanja.

Prema odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a temeljem prvog odobrenja Bolničkog povjerenstva za lijekove, lijek se, nakon bolničkog uvođenja, može početi propisivati na recept Zavoda.

Tijekom boravka u bolnici bolesnicima bi se, uz samu primjenu lijeka, pružila i potrebna edukacija za samostalnu primjenu terapije i korištenje pripadajuće pumpe. Nakon uvođenja terapije, uz odobrenje Bolničkog povjerenstva i preporuku liječnika specijalista, bolesnik bi trebao dobiti recept s oznakom RS (izdavanje na recept po preporuci specijalista), pomoću kojeg će biti moguće preuzeti lijek Duodopa u javnoj ljekarni.

Za sva dodatna pitanja ili eventualne probleme vezano za primjenu lijeka ili pumpe, bolesnik se može obratiti specijaliziranoj medicinskoj sestri i(li) nadležnom neurologu.

U slučaju bilo kakvih pitanja o svojstvima lijeka ili rizicima, molimo Vas da se referirate na Sažetak opisa svojstava lijeka i Uputu o lijeku, dostupnima na internetskoj stranicu Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (https://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Duodopa-20-mg-ml-5-mg-ml-intestinalni-gel/10889/). Za prijavu bilo kakvih nuspojava ili štetnih događaja, molimo Vas da pratite proceduru, definiranu od strane Hrvatske agencije za lijekove te opisan u posljednjem dijelu točke 4.8. Sažetka opisa svojstava lijeka.

S poštovanjem,

AbbVie d.o.o.

SAMO ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE

Cijeli dopis tvrtke AbbVie d.o.o. možete pogledati ovdje.