settings_accessibility
T T T
Veličina fonta
custom_typography Disleksija font width Veći razmak link Označi poveznice
contrast Kontrast visibility_off Invert invert_colors Crno/bijelo

Klinički farmaceut u timu za upravljanje antimikrobnom terapijom

08.11.2021.

Klinički farmaceut u timu za upravljanje antimikrobnom terapijom doprinosi racionalizaciji upotrebe zadnje linije antibiotika i pozitivnom utjecaju na kliničke ishode.

Klinički farmaceut u timu za upravljanje antimikrobnom terapijom (A-tim) multidisciplinarnom suradnjom doprinosi racionalizaciji upotrebe zadnje linije antibiotika (antibiotici rezerve) i pozitivnom utjecaju na kliničke ishode. Glavni članovi A-tima su liječnik infektolog kao voditelj tima, liječnik klinički mikrobiolog i klinički farmaceut.

Istraživanje provedeno u općoj bolnici „dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica je jedno od prvih istraživanja u Hrvatskoj kojim se daje važnost i kliničkom farmaceutu kao sastavnom dijelu multidisciplinarne uspješne suradnje infektologa, kliničkog mikrobiologa, odjelnih liječnika propisivača, medicinskih sestara i farmaceutskih tehničara u području antibiotika.

U tromjesečnom periodu prije i nakon početka suradnje A-tima, smanjio se broj pacijenata koji uzimaju antibiotik rezerve za više od 60 % i smanjio se broj dana koje su navedeni pacijenti proveli u bolnici s 28 na 17 dana bez štetnog utjecaja na rehospitalizaciju. Time se smanjila mogućnost dobivanja bolničke infekcije, pacijent je bio sa svojim bližnjima oporavljen kod kuće ranije.

Više informacija o rezultatima uključenja kliničkog farmaceuta u multidisciplinarni tim za upravljanje antimikrobnom terapijom (A-tim) tim možete pročitati u dokumentu u Prilogu 1. i na poveznici ovdje.