settings_accessibility
T T T
Veličina fonta
custom_typography Disleksija font width Veći razmak link Označi poveznice
contrast Kontrast visibility_off Invert invert_colors Crno/bijelo

Izdavanje EU digitalnih COVID potvrda (EU DCC) u ljekarnama

28.07.2021.

Građani će od 29. srpnja 2021. moći preuzeti EU digitalne COVID potvrde i u ljekarnama

Priopćenje Hrvatske ljekarničke komore za predstavnike medija

Projekt "Izdavanje EU digitalnih COVID potvrda (EU DCC)

Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva. Prvi korak u proces uključivanja je integracija ljekarni u mrežu ustanova koje će izdavati EU digitalne COVID potvrde.

EU digitalna COVID potvrda predstavlja administrativni dokument i dodatno sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije (nije putna isprava).

EU digitalna COVID potvrda se može izdati nakon što je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

  • cijepljenje prvom ili s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je uredno evidentirano u središnjoj evidenciji cijepljenja u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Republike Hrvatske (tzv. CEZIH sustavu);
  • negativni PCR ili brzi antigenski test na bolest COVID-19;
  • preboljenje bolesti COVID-19 koje je utvrđeno na temelju pozitivnog testa evidentiranog u središnjoj nacionalnoj evidenciji COVID-19 testiranja.

Od 29.07.2021. hrvatski građani će moći u svojoj najbližoj ljekarni preuzeti EU digitalnu COVID potvrdu (EU DCC). Potvrda će se moći preuzeti u tiskanom obliku ili poslana na adresu elektroničke pošte korisnika. Zahtjev za izdavanje potvrde se podnosi osobno u ljekarni, pri ćemu je dostatno predočiti iskaznicu zdravstveno osigurane osobe ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik ili farmaceutski tehničar upisom osobnog identifikacijskog broja građana (OIB) u web aplikaciju preuzeti COVID potvrdu.

Ovisno o organizacijskim i tehničkim mogućnostima pojedine ljekarne, građanima je omogućena dostava potvrda na jedan od slijedećih načina:

  • u papirnatom ili elektronskom obliku;
  • samo u papirnatom obliku;
  • samo u elektronskom obliku.

Izdavanje EU digitalnih COVID potvrda u ljekarnama omogućeno je putem web aplikacije dostupne kroz web preglednik na poveznici https://dgc.portal.zdravlje.hr.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo ovim iskorakom olakšali hrvatskim građanima pristup COVID potvrdama i pridonijeli normalizaciji života za vrijeme trajanja epidemije.

S poštovanjem,

Hrvatska ljekarnička komora