settings_accessibility
T T T
Veličina fonta
custom_typography Disleksija font width Veći razmak link Označi poveznice
contrast Kontrast visibility_off Invert invert_colors Crno/bijelo

COVID potvrde i cijepljenje u ljekarnama

22.07.2021.

Na poziv Ministarstva zdravstva, Vijeće Hrvatske ljekarničke komore je na sjednici održanoj 15.07.2021. dalo suglasnost za uključivanje ljekarni u proces izdavanja COVID potvrda te organizaciju cijepljenja u ljekarnama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pripremiti potrebne upute kako bi se osigurali primjereni uvjeti za provođenje procesa cijepljenja.

Cijepljenje će provoditi liječnici organizirani u mobilne timove.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je već započeo proces prilagodbe informatičkih rješenja koja se koriste u ljekarnama kako bi ljekarnicima omogućili pristup bazama za izdavanje COVID potvrda.

Hrvatska ljekarnička komora će uputiti poziv svim zainteresiranim ljekarnama da se uključe u proces povećanja dostupnosti cijepljenja građana čime bi se u konačnici povećala ukupna procijepljenost.

Hrvatska ljekarnička komora je u protekloj godini uputila poziv Ministarstvu zdravstva za uključivanje ljekarnika i ljekarni u organizaciju i provođenje cijepljenja na tragu pozitivnih iskustava drugih zemalja članica Europske unije. Hrvatska ljekarnička komora je pripremila prijedlog izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojom bi se omogućilo provođenje cijepljenja od strane magistara farmacije s odobrenjem za samostalni rad koji rade u neposrednom pružanju zdravstvene zaštite.

Uključivanje ljekarnika i ljekarni u process imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva.

O svim detaljima i budućim postupcima ćemo Vas pravovremeno obavijestiti.

Ured Hrvatske ljekarničke komore