Hrana i druge tvari iz okoliša u organizam ulaze gutanjem, udisanjem ili preko kože. Stanični i humoralni imunološki odgovori stečene imunosti ključni su za prepoznavanje i uništavanje patogenih mikroorganizama te uklanjanje opasnih tvari, koje mogu lako ući u ljudski organizam i ozbiljno ugroziti zdravlje pojedinca. U određenim slučajevima, događa se i da općenito bezopasni antigeni, obilno prisutni u našem okolišu, izazovu štetne imunološki posredovane reakcije preosjetljivosti, koje se često nazivaju alergijama.
Sve veći broj slučajeva alergijskih bolesti i raznih oblika imunološke preosjetljivosti rezultat je složenih sinergijskih interakcija između genetskih i okolišnih čimbenika. Posebno potonji postaju sve aktualniji i zabrinjavajući zbog prenapučenosti, zagađenja i suvremenog načina života, stoga je ključno razumjeti uzroke njihove pojave i čimbenike koji kod pojedinih osoba mogu izazvati reakcije. Neželjene reakcije na hranu ili komponente hrane uključuju ne samo imunološke reakcije, već i reakcije neimunološkog podrijetla. Dakle, postoje neke važne razlike između alergije na hranu i intolerancije na hranu. Što je to, saznat ćemo na predavanju.
Osim toga, obradit ćemo:
- Što su hipoteza o higijeni i hipoteza o proturegulaciji i zašto su važne?
- Koji su najčešći alergeni iz okoliša i koje skupine namirnica sadrže najviše imunogenih komponenti?
- Kako razlikovati alergiju, preosjetljivost i intoleranciju na hranu?
- Koliko su testovi za osjetljivost na hranu pouzdani i korisni?
- Uloga dodataka prehrani i nutraceutika u regulaciji imunološkog sustava i smanjenju mogućnosti nuspojava na pojedine vrste hrane i druge tvari iz okoliša.
Datum i vrijeme održavanja:
- 06.09.2023., 18:00 sati
- preko ZOOM platforme
Način prijave:
- slanjem e-maila na info@avemed.hr