Datum:   14.1.2021
UPOZORENJE - LAŽNI OGLASI O LJEKOVITIM PRIPRAVCIMA

Ljekarnička i Liječnička komora upozoravaju građane na lažne oglase:

NE NASJEDAJTE NA OGLASE O LAŽNIM PRIPRAVCIMA!

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) i Hrvatska liječnička komora (HLK) upozoravaju građane na sve učestaliju pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima često se pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika. Stanje je zadnjih mjeseci eskaliralo te su oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali velikim interesom naših građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

„Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt“ ističe dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komora.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi  proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi. Proizvodnja oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko je regulirana djelatnost, koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama.  

„Zavaravajuće oglašavanje nekih proizvoda kojim se zaobilaze zakonski propisi, a građani namjerno dovode u zabludu, predstavlja izravnu ugrozu zdravlja naših građana i ugrozu javnog zdravlja u Hrvatskoj“ naglasila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. Pozivamo pacijente da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Republici Hrvatskoj te su kao takvi prošli sve potrebne registracijske procese i provjere kvalitete.

Komore, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavili su takvo postupanje nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji.

Obje komore će se u zaštiti zdravlja građana obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuju donošenje preporuke ili odluke elektroničkim medijima o ovim opasnim primjerima lažnog oglašavanja.

Ljekarnička komora i Liječnička komora pozivaju nadležne institucije uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva te u konačnici i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima.        

 


   
Povratak