Datum:   8.2.2019
Prijelazno razdoblje do pune primjene Uredbe o autentifikaciji lijekova

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo vas da smo upravo zaprimili dopis Ministarstva zdravstva o uvođenju prijelaznog razdoblja do pune primjene Delegirane Uredbe (EU) 2016/161 o autentifikaciji lijekova. U prijelaznom razdoblju od 09.veljače 2019. do 30.lipnja 2019. sva upozorenja "tehničke prirode" se mogu zanemariti kako bi se omogučilo nesmetano izdavanje lijekova.

S obzirom na moguće početne poteškoće u funkcioniranju sustava za provjeru autentičnosti lijekova, u prijelaznom razdoblju omogućeno je da ljekarnik izda lijek pacijentu unatoč sigurnosnim upozorenjima koja se javljaju u procesu provjere autentičnosti lijeka.

Ministarstvo zdravstva će u najskorijem vremenu osigurati propisane procedure postupanja sa lijekovima koji zbog neispravnosti ne mogu biti isporučeni pacijentima.

Naime, iako će sukladno Uredbi (EU) 2016/161 ljekarne od sutra, 09.veljače 2019., vršiti provjeru autentičnosti lijekova, naša temeljna zadaća i zakonska obveza ostaje opskrba naših pacijenata  lijekovima.

Kako bi se olakšao rad u ljekarnama, Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL) će u što kraćem vremenu prevesti sva upozorenja koja se pojavljuju u procesu provjere.

Za sva pitanja vezana za pojavu upozorenja obratite se na help-desk HOPAL-a:

broj telefona  01/6231-233

adresa elektroničke pošte  info@hopal.hr

Dopis Ministarstva zdravstva o načinu rada ljekarni u prijelaznom razdoblju do pune primjene Delegirane Uredbe (EU) 2016/161 o autentifikaciji lijekova možete pogledati ovdje.


   
Povratak