Datum:   31.10.2014
8.hrvatski dan ljekarni - 29.10.2014.

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, osmu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Tema ovogodišnjeg 8. hrvatskog dana ljekarni je „Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom“, kojom želimo približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju posljedica neodgovornog i neinformiranog samoliječenja trudnica. Ljekarnik je, kao integrativni dio primarne zdravstvene zaštite i zdravstvenog sustava općenito, vrlo često prvi zdravstveni djelatnik koji se susreće s upitima pacijentica i savjetovanje vezano uz primjenu lijekova i bezreceptnih proizvoda tijekom trudnoće. Naglasak će biti na zaključku kako su u samoliječenju, bez savjeta ljekarnika, moguće brojne poteškoće, pogreške i rizici poput: nerazumijevanja namjene i djelovanja lijeka, pogrešnog doziranja, nepravilne primjene, nerazumijevanja kontraindikacija, interakcija i nuspojava koje mogu biti opasne po zdravlje trudnice i djeteta. Ljekarnici imaju presudnu važnost u komunikaciji s trudnicama, te mogu značajno utjecati na njihovo sigurno i odgovorno samoliječenje kod najčešćih blažih zdravstvenih tegoba. 

   
Povratak