Pitanja i odgovori


2.  
  • 29.07.2019. S obzirom da se u radu susrećemo s liječnicima koji žele da im se na važeću licencu za rad izda i lijek koji sadrži psihotropne tvari, molimo vas pojašnjenje čl.30. i čl.33. Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept NN 86/13Naime prema našem tumačenju liječnicima se  može izdati sve osim narkotika i lijekova s psihotropnim tvarima. Čl.30. govori o lijekovima koji trebaju imati poseban recept (narkotici) i lijekovima za koje ne treba poseban recept, a sve su to lijekovi s psihotropnim tvarima, dok čl.33. govori da se liječniku na važeću licencu može izdati sve osim lijekova iz čl.30. S obzirom na različita mišljenja molim vas tumačenje kako bi svi isto postupali i kako ne bi dolazilo do neugodnih situacija.

  • 11.11.2018. Može li se na iskaznicu stomatoloske komore izdati sildenafil?

  • 27.10.2018. Da li magistar farmacije smije na važeću liječničku licencu prodati lijek iz PRILOGA III Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept?
 (2.12.2019) 

3.  

23.01.2019. 

Molim vas vaše očitovanje o neugodnoj situaciji u ljekarni. Svojom zdravstvenom iskaznicom sam podigao lijekove koje mi je propisao moj liječnik. Nakon toga zatražio sam lijek za svoju kćer pri čemu sam dao njeno ime, prezime i OIB. Djelatnica ljekarne mi nije htjela izdati lijek za kćer koji je propisao njezin liječnik jer nemam njezinu zdravstvenu iskaznicu uz objašnjenje da ne mogu dobiti lijek za kćer pozivajući se na zakon o zaštiti podataka. Ako ja sa svojom knjižicom na kojoj je moj OIB i nisu zaštićeni moji podaci mogu podići lijek, onda držim bezobrazlukom djelatnika ljekarne da ja sa OIB-om svoje kćeri ne mogu dobiti lijek koji je propisan od njezine liječnice. Inače u drugim ljekarnama na osnovu OIB-a dobivam lijekove. Vjerujem da će te mi dati odgovor o postupanju djelatnika u navedenoj ljekarni.

 (2.12.2019) 
19.  

22.08.2018.

Poštovani,

obraćamo Vam se slijedom zaprimljenog upita pacijenta koji se u jednom pitanju odnosi na mogućnost izdavanja lijeka „na posudbu“ te molimo Vašu pomoć u odgovaranju na predmetno pitanje. U nastavku je kratki opis situacije prema riječima pacijenta:

Pacijent u terapiji ima lorazepam koji sukladno uputi specijalista uzima svakodnevno. Navedeni lijek redovito naručuje od svojeg liječnika opće medicine uz kontrole specijalista te ih preuzima u ljekarni. Međutim, prošli ponedjeljak je njegov liječnik bio nedostupan (samim time nije bio u mogućnosti napisati mu e-recept), pacijent je lijeka imao za još dva dana, stoga je s obzirom na to da je u srijedu bio neradni dan želio uzeti jednu kutiju lijeka na posudbu. Pritom je uz iskaznicu HZZO-a pacijent uz sebe imao posljednji nalaz specijalista iz kojeg je vidljivo koji su mu lijekovi propisani, međutim od ljekarnice je upozoren da se takvi lijekovi ne smiju izdavati „na posudbu“ već samo na recept. Pacijent navodi da i na najmanje smanjenje samo jedne dnevne doze reagira burno, s jakim napadima panike te završi na hitnoj, stoga mu situacije poput opisane stvaraju velike brige i nesigurnost. Pacijent također navodi da je nedavno na televiziji pružena informacija da kronični pacijenti u ljekarni u kojoj inače podižu lijekove („u kompjuteru su“) mogu potreban lijek dobiti na posudbu.

Stoga je pacijentovo pitanje sljedeće:

„Mogu li ili ne mogu dobiti konkretno lijek Lorsilan, Belupo, "na posudbu" dok ne dobijem svog dr. da mi napiše recept? Ako ne mogu - a što raditi u tom slučaju, ako zaboravim naručiti ili je neki praznik, ne mogu dobiti recept, a ne smijem prekinuti terapiju ni jednu dozu u danu!?“

Slijedom navedenoga, molimo Vas da nam pružite informacije koje bismo mogli integrirati u odgovor pacijentu zajedno s drugim informacijama traženim upitom koje se nalaze u našoj nadležnosti.

Zahvaljujemo Vam na suradnji i stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

 (2.12.2019) 22.  
  • 14.04.2019. Poštovani, Zanima me koji je stav HLjK-a u vezi s prodajom većih količina kemikalija (npr. čajevi u originalnim pakiranjima od 1kg koji su dobavljeni od dobavljača, natrii hydrogencarbonas od 500g, 1kg, natrii tetraboras 1kg, talcum 1kg itd.)? Unaprijed zahvaljujem na mišljenju.
  • 30.05.2018. Da li se u ljekarnama mogu prodavati supstance kao što je soda bikarbona, magnezij klorid i askorbinska kiselina u originalnoj ambalaži koje se naručuju od dobavljača u pakiranjima od 100, 250 ili više grama? Također me interesira da li se bademovo ulje ili neka druga ulja mogu prodavati u original ambalaži od 900 g ili se sve navedene supstance i ulja mogu koristiti isključivo za izradu magistralnih pripravaka?
  • 11.04.2018. Kupac bi naručio 500 g Kalijevoh hidroksida u prahu, koja je potrebna dokumentacija od naručitelja (kupca) i koju dokumentaciju mora ispuniti ljekarna (magistar farmacije) za evidenciju. Također molim privitke koje sve moramo ispuniti.
  • 20.12.2017. Imamo upit za kupnjom izopropilnog alkohola 99%. Da li uopće takvu supstancu smijemo izdavati/prodavati u ljekarni uz upis podataka o osobi ? Riječ je o privatnoj potrebi u svrhu izrade kozmetičkih pripravaka. Unaprijed hvala na odgovoru!
  • 14.11.2017. Da li se natrijev tetraborat (disodium tetraborate decahydrate) poznat pod nazivom "borax" može prodavati u slobodnoj prodaji u specijaliziranoj trgovini ili ljekarnoj? 
 (2.12.2019) 

23.  

  • 07.06.2018. Koje sigurnosno tehničke listove je ljekarna dužna imati? Ukoliko imamo certifikate za ulazne supstance, da li je potrebno upisivati u Dnevnik analiza istu (eterična ulja, bazna ulja, voskovi) ? Da li za sve supstance treba imati certifikat (droge, podloge)?
  • 29.09.2017. Molim Vas za odgovor ukoliko postoji stav drugačiji od Pravilnika, može li se za određene supstance, u prvom redu za eterična ulja, prihvatiti certifikat proizvođača/dobavljača o provedenoj analizi umjesto analize provedene u ljekarni? Smatram da dobivamo kvalitetna eterična ulja koja dolaze s certifikatom i priloženim kromatogramom, a u ljekarni je nemoguće napraviti ikakvu analizu, i da je to dovoljno za izradu galenskih i magistralnih pripravaka. Postoji cijeli niz više ili manje korištenih supstanci (bazna ulja, voskovi....) za koje ne postoji metoda dostupna u ljekarni koja bi te supstance identificirala nego se rade, ako uopće, reakcije općih propisa za određene supstance. Postoji li mogućnost da se ti certifikati prihvate ako se sad ne prihvaćaju?
 (2.12.2019) 
31.  

27.04.2018. 

Poštovani, obraćamo Vam se ispred PU za pomoć sa sljedećim pitanjem:

Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom, kojom prilikom kod navedenog je pronađena i, uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, oduzeta veća količina lijekova Normabel i Misar, oko 500 komada tableta. Slijedom navedenog, izvršene su provjere kod liječnika obiteljske medicine kojom prilikom je utvrđeno da su navedeni lijekovi propisani osobi nad kojom je vršeno kriminalističko istraživanje, ali da isti nije koristio propisanu terapiju, već ju je skladištio. Navedenom prilikom nisu utvrđeni elementi prekršaja ili kaznenog djela. Shodno iznesenom, pošto postoji sumnja ukoliko se navedena količina lijekova vrati navedenoj osobi da će ih ista zlouporabiti (ustupiti drugim osobama), molimo Vas pomoć u navedenom postupanju. Naš prijedlog je da osobi vratimo nužnu količinu lijekova u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine, a ostatak proslijedimo na uništenje. Za navedeno potrebna nam je pravna osnova iz razloga jer osoba prima terapiju te ukoliko imate prijedlog ili rješenje molimo vas za daljnju korespondenciju.

 (13.8.2019) 


37.  

10.03.2018.

Javljam se ovim dopisom kao zabrinuti roditelj djeteta koje je preboljelo vodene kozice (Varicella zoster virus)  sa komplikacijama. Radi se o neujednačenosti normativa pripreme otopine kalijevog permanganata kod liječenja vodenih kozica proizvođača Galenskog laboratorija ljekarne Splitsko-dalmatinske županije i Gradske ljekarne Zagreb, kao i različitih stajališta liječnika i farmaceuta u primjeni otopine kod liječenja. U prilogu šaljem ambalažu gdje je vidljiva očita razlika kod doziranja: 16 kapi na 1 dcl vode i 16 kapi na 1 l vode. Ujedno, naši prijatelji su dobili na recept od pedijatrice kalijev permanganat u prahu, dok pedijatrica našeg sina tvrdi da taj prah nije adekvatan za liječenje nijednog oblika vodenih kozica. Pretpostavljam da to nije u vašoj ingerenciji, ali i tu se radi o neujednačenim pristupima u liječenju. U našem gradu vlada prava epidemija vodenih kozica pa je nama kao roditeljima važno znati možemo li imati povjerenja u zdravstveni sustav i kakve standarde treba primijeniti u liječenju, s obzirom da je očito da postoje dvostruki ili čak trostruki standardi kod doziranja i načina liječenja u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Moja pitanje su:

·       Kako je moguće da ista ljekarna nudi otopine za liječenje različitih proizvođača u istoj državi koje odstupaju 1800 % u doziranju i cijeni? Koji proizvođač je u pravu, a koji ne?

·       Također, kako je moguće da neki pedijatri propisuju kalijev permanganat u prahu, potpuno besplatno, preko recepta, a drugi propisuju tekuću otopinu koju ne možemo dobiti preko recepta?

Molim Vaše mišljenje i odgovor na ovaj dopis.

 (13.8.2019)