Datum:   30.7.2009
Određivanje maloprodajnih cijena lijekova i drugih proizvoda izmjenom PDV-a


Određivanje maloprodajnih cijena lijekova i drugih proizvoda izmjenom PDV-a
Kako nam pristižu brojni upiti vezani za određivanje cijena lijekovima i drugim proizvodima a radi najave izmjene stope PDV-a dostavljmo vam slijedeću obavijest:
 

I lijekovi koji podliježu PDV-u:
Za određivanje cijene lijekova na koje se obračunava PDV prilikom određivanja maloprodajne cijene potrebno je primijeniti Odluku o oblikovanju maloprodajne cijene koju je donijelo Vijeće HLJK.
Radi općeg stanja u državi nastale zbog recesije, radi potrebnih radnji koje će zahtijevati najavljena izmjena stope PDV-a , godišnjih odmora i nastojanja da se što je moguće više smanji posao u ljekarnama zbog novih uvjeta određivanja cijena ,preporučujemo vam da stupanjem na snagu odluke o novoj stopi PDV-a na postojeće zalihe lijekova primijenite novi iznos PDV-a , a maloprodajnu cijenu zadržite na postojećem iznosu (umanjuje se marža).
Kod zaprimanja novih količina lijekova potrebno je primijeniti diferencijalnu maržu sukladno Odluci.

II ostali proizvodi u ljekarni
Za ostale proizvode koji su u prometu u ljekarni ne postoji odredba o visini marže koja se računa prilikom određivanja maloprodajne cijene. To je poslovna odluka svake ljekarne.
Iz razloga navedenih kod određivanja cijena lijekovima kao i iz razgovora sa velikim brojem magistara farmacije i ujednačavanja cijena proizvoda u svim ljekarnama preporučujemo vam da nakon primjene najavljene stope PDV-a zadržite postojeću maloprodajnu cijenu, a što znači smanjite dosadašnji iznos marže.
Naglašavamo, iznos marže je vaša poslovna odluka i zadržavanje dosadašnje maloprodajne cijene proizvoda koje imate u prometu je preporuka HLJK .

 

   
Povratak