Datum:   4.6.2009
Smanjenje ljekarničkog boda novi udar na ljekarnike

Objava za medije

Smanjenje ljekarničkog boda novi udar na ljekarnike

- Zagreb, 3.lipnja 2009.
-za trenutačnu objavu

Hrvatska ljekarnička komora izražava oštro neslaganje s posljednjom odlukom HZZO-a, donesenom bez pozitivnog mišljenja i suglasnosti  Komore, kojom se smanjuje vrijednost ljekarničkog boda s 7,30 na 7,15 kune, i to u situaciji kad je on već bio na preniskoj razini u odnosu na ostali dio zdravstva i s obzirom na nedavno povećanje obima poslovanja u ljekarništvu.

Ovime se nastavlja negativni trend u odnosima prema ljekarništvu jer se  dugovanja i manjkovi u zdravstvenom proračunu prebijaju preko leđa ljekarnika te se odluke koje se tiču ljekarničke djelatnosti  donose mimo volje ljekarnika. Ljekarnici ionako već duže vrijeme imaju problema zbog rastućeg dugovanja HZZO-a za lijekove na recept, a ovaj posljednji udar mogao bi imati ozbiljnije posljedice na poslovanje i opstanak pojedinih ljekarni i sigurnu opskrbu lijekovima hrvatskih građana.

Dodatno smanjivanje ljekarničkog boda u situaciji kada su povećane obaveze i opterećenosti ljekarnika uvođenjem ponovljivog recepta, novog načina izdavanja ortopedskih pomagala i naplaćivanja participacije, velikih gubitaka nastalim primjenom novih lista lijekova i snižavanjem cijena lijekova te ponovnog produživanja roka plaćanja HZZO-a na više od 190 dana stvorit će nestabilnosti i veliko nezadovoljstvo  u ljekarništvu.

Ovom prilikom predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, Mate Portolan izjavio je:  "HLJK i ljekarnici podržavaju reformu zdravstva i sve mjere koje poboljšavaju djelovanje zdravstvenog sustava, te dosljedno provode sve donesene reformske mjere. Stoga ne možemo prihvatiti da se ljekarnicima umjesto realnog vrednovanja ljekarničkog rada smanjuje vrijednost boda a istovremeno se opterećuje dodatnim poslovima i dodatnim gubicima vezanim za snižavanje cijena lijekova. Nije prihvatljivo i u skladu sa zakonskom praksom da se odluka o snižavanju boda donosi retroaktivno i primjenjuje na već isporučene lijekove i odrađenu uslugu." 

Hrvatska ljekarnička komora
 

   
Povratak