Datum:   10.7.2019
Pojašnjenje u svezi povrata proizvoda u ljekarnu

Poštovane kolegice i kolege,

nastavno na učestale upite članova, upite i prigovore pacijenata te probleme s kojima se ljekarne susreću u svakodnevnom radu vezano za povrate proizvoda u ljekarnu, dostavljamo vam pojašnjenje istog:

Proizvodi koji su registrirani kao pomoćna ljekovita sredstva, dodaci prehrani, dječja hrana, kozmetika s posebnom namjenom i druga sredstava za zaštitu zdravlja kojima ljekarne mogu opskrbljivati korisnike, a nisu lijek ili medicinski proizvod, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača (NN 41/2014, 110/2015, 14/2019) i Zakonu o obveznim odnosima (35/2005, 41/2008, 125/2011, 78/2015, 29/2018) podliježu povratu u slučaju bilo koje vrste materijalnog nedostatka i neispravnosti. Zakonska obveza proizvođača ili prodavatelja je da na temelju „odgovornosti za materijalne nedostatke“ i „jamstva za ispravnost prodane stvari“  izvrši povrat plaćenog ili zamijeni proizvod ukoliko ne odgovara specifikacijama. Dakle, pacijent ima pravo na povrat proizvoda kupljenog u ljekarni u slučajevima kada se radi o opravdanoj reklamaciji proizvoda s nedostatkom.

Povrat proizvoda unutar određenog vremenskog roka od primitka, bez navođenja razloga za to (odnosno bez opravdane reklamacije) je moguć jedino u slučajevima kada je proizvod kupljen na daljinu („on line“) ili kada je takva mogućnost poslovna odluka određene tvrtke:

  • sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, čl. 72., potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, u roku od 14 dana po primitku proizvoda kupljenog „on line“, zatražiti povrat, a što se odnosi i na kupovinu proizvoda putem „on line“ ljekarne,
  • neke tvrtke su donijele posebnu poslovnu odluku temeljem koje omogućavaju kupcima povrat kupljene robe u određenom vremenskom roku od kupovine, uz predočenje računa, bez navođenja razloga. Ovo je isključivo stvar poslovne odluke određene tvrtke, a ne prava koje je zakonski omogućeno. Naime, potrošači nerijetko krivo poistovjećuju povrat na temelju poslovne odluke tvrtke/prodavatelja sa zakonski omogućenim povratom neispravnog proizvoda.

Kako bi se izbjegli mogući nesporazumi, ljekarna ili ljekarnička ustanova može donijeti suprotnu poslovnu odluku od gore navedene, a temeljem koje se jasno definira da nije moguće ostvariti povrat proizvoda bez opravdanog razloga, odnosno proizvoda za koji nije utvrđena neispravnost ili materijalni nedostatak.

Informacije u svezi reklamacije proizvoda s nedostatkom, podnošenja pisanog prigovora, roka za obavijest, zamjenu ili povrat novca, roka za povrat novca i dokazivanja nedostataka možete pogledati ovdje.

Što se tiče povrata lijekova i medicinskih proizvoda, također vrijedi da je moguć isključivo u slučaju materijalnog nedostatka ili neispravnosti. Pored toga, Povjerenstvo za stručna i staleška pitanja HLJK  je 2015. donijelo Stav vezan za povrat lijekova u svrhu reklamacije koji možete pogledati  ovdje.

Hrvatska ljekarnička komora


   
Povratak