Datum:   3.6.2019
Promjena mjesta izdavanja određenih bioloških lijekova i lijekova za liječenje multiple skleroze

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo vas da se nastavno na Odluku Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 16.05.2019. koja stupa na snagu s primjenom Liste lijekova 04.06.2019., mijenja status određenih lijekova koji su se do sada primjenjivali u bolničkim zdravstvenim ustanovama i bili su na Popisu posebno skupih lijekova. S ovom izmjenom, biološki lijekovi adalimumab i etanercept kojima je na Osnovnoj listi lijekova pridružena oznaka “ RSRL93  “ te lijekovi za prvu liniju liječenja relaps remitentnog oblika multiple skleroze kojima je na Osnovnoj listi lijekova pridružena oznaka “ RSRL94  “, umjesto u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi mogu se temeljem propisanog lijeka na recept HZZO-a podizati u ljekarnama na razini primarne zdravstvene zaštite.

Lijek propisan na recept HZZO-a osigurana osoba podiže u ljekarni. Propisani lijek se ne smije zamjenjivati. Prilikom podizanja lijeka, ljekarnik će bolesniku dati dodatne upute o načinu primjene lijeka. Preporuka HZZO-a je da se bolesnik odluči da lijek podiže uvijek u istoj ljekarni kako bi ljekarna na vrijeme i bez zastoja nabavila lijek i osigurala redovitu opskrbu lijekom.

Sve detaljne informacije u svezi Odluke Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 16.05.2019. su sadržane u naputku HZZO-a objavljenom na zaštićenom portalu CEZIH-a.

Lijekove kojima se mijenja status promjenom Liste lijekova 04.06.2019. možete pogledati ovdje i ovdje.

Hrvatska ljekarnička komora


   
Povratak