Datum:   15.2.2019
Studenti farmacije pokrenuli portal Recipe

Poštovani, 

2009. godine na hrvatskoj studentskoj novinarskoj sceni prvi put se pojavilo ime Recipe u obliku tiskanog izdanja časopisa. Sam naziv dolazi od imperativa latinskog glagola recipio, recipere, iz čega proizlazi da "recipe" znači "uzmi". Nakon izdavanja prvog broja časopisa udareni su temelji dugogodišnjeg i svakogodišnjeg objavljivanja i izdavanja. Do sada je izdano jedanaest brojeva te se izmijenilo sedam urednika.

Bitno je naglasiti kako je urednik časopisa Recipe punopravni član tima Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske upravo zato što časopis predstavlja službeno glasilo iste. Osim članaka vezanih za Udrugu, nalaze se i teme iz znanosti, pretežito biomedicinskog područja, studentskog života te života Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U trećem mjesecu 2018. godine, nakon dugog niza godina objavljivanja samo tiskanog izdanja, pokrenut je i novi projekt u sklopu redakcije, Facebook Like Page. Funkcija Like Pagea je identična tiskanom broju Recipea: izvještavati o spomenutim temama, a slobodno se može reći kako je moderniji, ažurniji, brži i znatno dostupniji kanal distribucije informacija te, zbog navedenih karakteristika, redakcija je istinski vjerovala u njegovu svrsishodnost. Nastojimo da članci budu argumentirani, jasni i sažeti, jednom riječju koncizni u borbi protiv poplave dezinformacija u današnjem svijetu.

Kako je sam projekt Like Page pokazao izvrsne rezultate te dobio nadasve pohvalne i motivirajuće povratne komentare, kako od studenata, tako od osoba iz struke, te je posjećenost iz mjeseca u mjesec sve više rasla, pojavila se ideja o osnivanju portala Recipe. Peteročlani tim koji vodi Like Page krenuo je s realizacijom ideje.

Dana 29. siječnja 2019. godine prvi put u javni prostor pušten je novoosnovani i novokomponirani portal Recipe. Peteročlani tim koji na svakodnevnoj razini obavještava zainteresirane čitatelje o već uobičajenoj tematici sačinjavaju Andrea Bošković, Lucija Božičević, Đesika Kolarić, Zvonimir Mlinarić te Borna Tićak.

Cilj portala je na razumljiv, jasan i sažet način pojasniti temeljne pojmove vezane uz biomedicinu i zdravstvo te argumentima se suprotstaviti poplavi dezinformacija u medijskom prostoru. Članovi redakcije svoje članke pišu koristeći se bazama podataka gdje su postavljeni provjereni i recenzirani znanstveni radovi stručnjaka iz cijeloga svijeta te, temeljem njih, oblikuju jednostavnije tekstove namijenjene širim masama čime omogućavaju da znanost bude dostupnija i jasnija.

Borna Tićak, glavni urednik časopisa Recipe i osnivatelj istoimenog portala

Hrvatska ljekarnička komora

   
Povratak