Datum:   10.1.2018
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti NN 130/2017

Poštovane/i,

 

obavještavamo Vas da sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti NN 130/2017, a koji je stupio na snagu 04. siječnja 2018., magistri farmacije više ne podliježu zdravstvenom nadzoru odnosno nisu dužni imati (obnavljati) sanitarnu knjižicu niti završiti tečaj higijenskog minimuma.

Prema navedenim izmjenama zdravstvenom nadzoru više ne podliježu osobe koje rade u proizvodnji, opremanju i izdavanju lijekova ili medicinskih proizvoda.

Navedena obveza je i dalje propisana za osobe koje sudjeluju u proizvodnji i prometu kozmetičkih proizvoda te dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima a od navedenog nadzora su izuzete osobe koje sudjeluju u proizvodnji i prometu kozmetičkih proizvoda, te koje dolaze u dodir isključivo sa zapakiranim kozmetičkim proizvodima.

Obzirom da se pod ljekarničkom djelatnošću, sukladno Zakonu o lijekovima, smatra samo opskrba kozmetičkim sredstvima a ne i proizvodnja, magistri farmacije su navedenom iznimkom izuzeti od zdravstvenog nadzora.

Navedena je i iznimka kojom su od zdravstvenog nadzora izuzete osobe koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji i prometu hrane, a dolaze u dodir isključivo sa zapakiranom hranom.

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti NN 130/2017 magistri farmacije su izuzeti i od obnavljanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni (higijenski minimum) obzirom da se za iste smatra da posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni.

Obzirom na navedeno te prema revidiranoj odredbi članka 26. navedenog Zakona, obavještavamo Vas da magistri farmacije više ne podliježu zdravstvenom nadzoru odnosno nisu dužni imati (obnavljati) sanitarnu knjižicu niti završiti tečaj higijenskog minimuma.

   
Povratak