Datum:   25.9.2017
Čestitke Predsjednice povodom Svjetskog dana ljekarnika

Drage naše kolege i kolegice,

 

Na dan osnutka FIP-a, Međunarodne farmaceutske federacije, 25. rujna, obilježava se Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici.

 

Temu koju nam je FIP predložio za ovogodišnju proslavu svjetskog dana ljekarnika je: „Od istraživanja do ljekarničke skrbi - farmaceut vam je na usluzi“ . Ova tema je odabrana kako bi pokazala svu širinu načina kako farmaceuti pridonose očuvanju i unapređenju zdravlja. U životnom ciklusu lijeka mi smo prisutni od prvih molekula u razvoju do izdavanja našim pacijentima kad lijek ide u primjenu.

Pružanje skrbi od strane farmaceuta započinje puno prije i traje poslije samog čina izdavanja lijeka. Naša briga o pacijentima počinje prepoznavanjem zdravstvenih problema stanovništva i razvojem lijekova, sudjelovanjem u kreiranju zdravstvenih politika i u konačnici provođenju predloženih rješenja.

Danas, na 2. Forumu izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva imali smo priliku vidjeti samo dio ljekarničke izvrsnosti u Hrvatskoj kroz sve aspekte našeg poziva. Kroz promicanje zdravlja i javnozdravstvenih aktivnosti, prevenciju i praćenje bolesti, doprinos pravilnoj primjeni lijekova i ishodu liječenja te primjeni farmaceutskih znanja u suvremenoj ljekarničkoj skrbi farmaceuti predstavljaju nezamjenjiv dio zdravstvenog sustava i pomažu očuvanju zdravlja naših pacijenata. Upravo zato moramo nataviti sa razvojem naše struke na svim poljima i biti oni koji predvode pozitvnu promjenu u našim ljekarnama, lokalnim zajednicama i u konačnici u našem društvu u cijelini.

 

Želim nam svima čestitati naš svjetski dan ljekarnika! Uživajte danas!

I budite izvrsni!

 

Ana Soldo

   
Povratak