Datum:   17.3.2017
Savjetovanje o javnoj nabavi

U Hotelu Antunović u Zagrebu je 1. ožujka 2017. održano Savjetovanje na temu novog Zakona o javnoj nabavi i njegovoj primjeni u zdravstvu u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ). Radi se o Zakonu prema kojemu ustanove zdravstvenog sustava provode natječaje za nabavu roba i usluga na temelju ekonomski najpovoljnije ponude koja nije nužno i najjeftinija.

Što novi Zakon znači za ljekarništvo, prisutnima je prenio predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan, mag. pharm. te prof. dr. sc. Vesna Pavlica, mag. pharm. ispred Sekcije za onkološku farmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva.

Prisutni su upozoreni na nepravedan položaj u koji odredbe ovog Zakona stavljaju ljekarne u županijskom vlasništvu, vlasništvu Grada Zagreba te ljekarne u sklopu domova zdravlja budući da su samo navedene obveznici javne nabave, dok ljekarne u privatnom vlasništvu nemaju istu obvezu. Ukoliko bi se ljekarne uistinu pridržavale Zakona, to bi uvelike otežalo svakodnevno poslovanje i dovelo do ozbiljnih nestašica lijekova u ljekarnama koje su obveznice javne nabave. Radi toga, zatraženo je izuzeće svih javnih ljekarni od postupaka i obveza javne nabave definirane novim Zakonom.

U izlaganju profesorice Pavlice naglašeno je da cijena lijeka više ne može biti kriterij odabira vrste terapije koja će biti korištena u liječenju, nego kvalitetno definirani parametri poput duljine prisutnosti lijeka na tržištu, kliničkog iskustva, oblika pakiranja, troška i vremena administriranja lijeka, a u čijem definiranju ključnu i neizostavnu ulogu u buduće mora imati bolnički ljekarnik.

Novi Zakon možete preuzeti ovdje, a više informacija o skupu možete pronaći na mrežnim stranicama UPUZ-a:

http://upuz.hr/aktualnosti/odrzano-savjetovanje-zakon-o-javnoj-nabavi-01032017

SLIKA 1

SLIKA 2


   
Povratak