Datum:   28.3.2020
COVID-19: Izdavanje lijekova pod nezaštićenim imenom

Poštovani članovi,

nastavno na obavijest vezano uz izdavanje i propisivanje lijekova na papirnati recept 
koju smo vam poslali 23.3.2020. koju možete pronaći ovdje, dostavljamo vam novu obavijest HZZO-a vezano uz izdavanje lijekova na generičkoj listi:

HZZO - Izdavanje lijekova na recept na teret fonda HZZO koji se na osnovnoj listi lijekova nalaze pod nezaštićenim imenom

U svrhu smanjivanja izlaganja pacijenata riziku na najmanju moguću mjeru, za vrijeme trajanje epidemije COVID-19 virusa HZZO je sukladno uputi HALMED-a, donio odluku kojom se lijekovi koji su na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteni samo pod nezaštićenim imenom od sada mogu propisivati na elektronski recept.

Ovi lijekovi su se do sada, zbog posebne procedure odobravanja izvanrednog unosa/uvoza od strane HALMED-a,  propisivali na papirnatim receptima,

Ovim putem molimo vas da navedenu odluku HZZO-a o izdavanju primijenite u svom radu prilikom izdavanja lijekova koji su u Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteni pod nezaštićenim imenom, odnosno navedene lijekove izdajete prema očitanom elektronskom receptu.

Dopis HZZO sa svim detaljima možete pogledati ovdje.

Obavijest na internetskim stranicama HALMEDA-a možete pročitati ovdje.

Izdavanje svih ostalih lijekova koji su se do sada propisivali isključivo na papirnate recepte na teret HZZO-a (supstitucijska terapija, narkotici, hitna medicina) ostaje nepromijenjen, odnosno trenutno ne postoji mogućnost da se u CEZIH-u interventno generira elektronsko propisivanje navedenih lijekova. Dakle, promjena je nastupila samo za lijekove koji su u Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteni pod nezaštićenim imenom (generička lista).

Hrvatska ljekarnička komora

   
Povratak