Datum:   10.11.2020
COVID-19: Pauza za dezinfekciju i rad u timovima

Poštovane kolegice i kolege,

u newsletteru HLJK od dana 20.10.2020. dostavljen je podsjetnik na sve preporučene nužne i dodatne epidemiološke mjere koje se, temeljem *praćenja epidemiološke situacije na regionalnoj i lokalnoj razini, preporučuje provoditi tijekom stanja povećane aktivnosti koronavirusa.

U sklopu podsjetnika navedena je i mjera organizacije rada u timovima koji se međusobno ne susreću kako bi se osiguralo da u slučaju oboljenja jednog člana ljekarničkog tima ne dođe do zatvaranja ljekarne. U slučaju pojave bolesti, ovakvom organizacijom rada može se prevenirati prenošenje bolesti na cijeli tim ljekarne, odnosno izbjegava se zatvaranje ljekarne. Napominjemo da je rad u timovima preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sve ljekarne koje to mogu organizirati.

Sukladno obavijesti koja je zaprimljena u ured HLJK dana 09.11.2020., za vrijeme dok traju uvjeti epidemije COVID-19 Ministarstvo zdravstva suglasno je sa preporučenom preventivnom epidemiološkom mjerom organizacije rada ljekarni u smjenama koje se ne susreću, uz pauzu od pola sata za dezinfekciju prostora između smjena.

Podsjetnik na preporuke za provođenje obavezne dezinfekcije ljekarne:

  • na vidljivo mjesto na ulazu u ljekarnu potrebno je staviti obavijest o točnom vremenu pauze za dezinfekciju ljekarne. Preporučeno vrijeme pauze za dezinfekciju radnog prostora je u razdoblju između rada jutarnje i popodnevne smjene, odnosno između 13 i 14 sati.
  • u određenoj ljekarni vrijeme pauze za dezinfekciju može se prilagoditi okruženju u kojem se ljekarna nalazi i vremenu potrebnom da se na siguran i efikasan način izvrši dezinfekcija radnog prostora. Stoga, vrijeme pauze za dezinfekciju ljekarne može trajati otprilike 30 minuta, ovisno  o veličini ljekarne, broju zaposlenika i organizaciji rada same ljekarne.
  • dežurne ljekarne za vrijeme trajanja pauze za dezinfekciju, mogu nastaviti rad s pacijentima na šalteru za noćno dežurstvo.
  • za vrijeme predviđene pauze potrebno je provesti dezinfekciju radnog prostora na siguran i efikasan način (dodirnih površina u ljekarnama: ulaznih vrata, prvenstveno ručki, POS uređaja, radnih površina u oficini, telefona, tipkovnica, ekrana i drugih površina na kojima je moguće zadržavanje virusa).

Primjere plakata za obavijest o pauzi za dezinfekciju ljekarne možete preuzeti niže:

Pauza 13.00 – 13.30

Pauza 13.30 – 14.00

Podsjetnik na odgovor Porezne uprave u svezi obavijesti o radnom vremenu i fiskalizacije računa:

Nastavno na prethodne upite o prijavljivanju radnog vremena s pauzom Poreznoj upravi i fiskalizacije računa za vrijeme pauze, upućujemo na odgovor Porezne uprave od dana 23.04.2020., sukladno kojem ljekarne nisu dužne prijaviti vrijeme pauze kao što nisu bile obvezne prijaviti skraćeno radno vrijeme, a račune je u pravilu potrebno fiskalizirati u trenutku izdavanja.

Odgovor Porezne uprave možete pročitati ovdje.

Hrvatska ljekarnička komora


   
Povratak