Datum:   9.10.2020
VAŽNO: Izdavanje cjepiva u ljekarnama

Cjepivo nije roba široke potrošnje koja se kupuje u trgovini prema vlastitom nahođenju, već se nabavlja u ljekarni isključivo nakon dogovora s liječnikom i po uputi liječnika koji će obaviti cijepljenje.

Prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova s obzirom na način izdavanja te način propisivanja i izdavanja lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Stoga je prilikom kupnje cjepiva u ljekarni potrebno imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta.

Za vrijeme trajanja epidemije privatne recepte za cjepivo liječnici mogu slati putem elektroničke pošte što pacijentima povećava dostupnost potrebne terapije.

Cjepiva protiv gripe koja će se primjenjivati u sezoni cijepljenja 2020./2021. registrirana su i puštena u promet na tržište Republike Hrvatske putem centraliziranog postupka i na jedinstveni način su stavljeni na sva tržišta Europske unije te su registrirana na način da se izdaju u ljekarni na liječnički recept.

Više informacija o postupku nabave cjepiva protiv gripe za građane koji navedena cjepiva nabavljaju samostalno putem ljekarne, može se pronaći u obavijesti  Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na slijedećoj poveznici: 

https://www.halmed.hr/Novosti-i-edukacije/Novosti/2020/Izdavanje-cjepiva-za-gripu-u-ljekarni-dozvoljeno-je-iskljucivo-na-lijecnicki-recept/2431

Također, i u obavijesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) naznačena je regulacija propisivanja i izdavanja cjepiva u ljekarnama.

Navedena obavijest je dostupna na slijedećim poveznicama:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ostvarivanje_prava_na_cijepljenje_protiv_gripe_uz_placanje.pdf

odnosno:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Hrvatska ljekarnička komora


   
Povratak