Datum:   23.3.2020
COVID-19: Propusnice, alkohol i zaštitna sredstva

Poštovane kolegice i kolege,

dostavljamo vam sljedeće važne obavijesti:

Upute za putovanje do radnog mjesta-propusnice

Stožer civilne zaštite donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH koja stupa na snagu 23.03.2020. Zabrana se ne odnosi na dnevne migracije zaposlenih u ljekarničkoj zdravstvenoj djelatnosti.

Dakle, ljekarnici se mogu kretati između mjesta gdje žive i mjesta gdje rade, ali prilikom kretanja moraju:

·       uvijek sa sobom imati propusnicu,

·       držati se uputa socijalnog distanciranja,

·       ne zadržavati se na javnim prostorima.

Propusnicu možete preuzeti u word ili pdf formatu ovdje (word) ovdje (pdf).

Molimo vas da propusnicu u dogovoru s vašim poslodavcem isprintate, ispunite, potpišete i ovjerite pečatom.

Propusnicu potpisuje i ovjerava pečatom odgovorna osoba:

·       za privatnu praksu nositelj privatne prakse,

·       za ustanovu ravnatelj ustanove.

Molimo vas da propusnicu, kao i osobnu iskaznicu stalno imate kod sebe te na zahtjev nadležnih (policije) pokažete kao identifikaciju. Preporučamo da iskaznicu Hrvatske ljekarničke komore također nosite sa sobom.

Odluku možete pročitati ovdje.

Zaštitna odjeća i maske

Dobivamo jako puno vaših upita o nabavi zaštitne odjeće i maski. Svjesni smo uvjeta u kojima radite i da se zalihe koje ste imali u ljekarnama jako brzo troše. Ulažemo sve napore u komunikaciji s Kriznim stožerom kako bi se jedan dio zaštitne radne odjeće i maski preusmjerio i na ljekarnike. Moramo biti svjesni činjenice da su klinički bolnički centri i druge bolnice prioritet u nabavi spomenutih potrepština, ali se nadamo da će dio zaštitnih sredstava uskoro biti preusmjeren i na ljekarnike.

Pojašnjenje mjere vezane za trošarine na alkohol

Nastavno na obavijest od dana 13.03.2020. i 19.03.2020. vezano za trošarine na etilni alkohol, dostavljamo dodatno pojašnjenje vezano uz stavljanje van snage Preporuke za prodaju alkohola u ljekarnama isključivo u zdravstvene svrhe od 17. listopada 2018. godine.

Navedene obavijesti odnose se na ljekarne i galenske laboratorije koji već imaju odobrenje za promet alkohola bez trošarina i upisane su u registar trošarinskih obveznika, a odgađa se ishođenje izmjena odobrenja ili bilo kakvih daljnjih administrativnih zahtjeva. Ljekarne koje imaju odobrenje za promet alkohola bez trošarina mogu do službenog prestanka primjene posebnih mjera uvedenih radi sprječavanja širenja epidemije COVID-19 virusa bez ograničenja nabavljati potrebne količine etilnog alkohola, a potrebni administrativni postupci ishođenja promjene odobrenja će se provesti naknadno, odnosno retroaktivno.

Ljekarne koje do sada nisu imale odobrenje za promet alkohola bez trošarina i nisu upisane u registar trošarinskih obveznika moraju se obratiti lokalnom uredu carinske uprave prema sjedištu ljekarne kako bi se izvršio upis u registar trošarinskih obveznika i ishodilo odobrenje za promet alkohola bez trošarine prema sljedećoj proceduri:

·       prijava za upis u registar trošarinskih obveznika podnosi se na Obrascu PUR (Prijava za upis u registar trošarinskih obveznika iz Priloga 22  Pravilnika o trošarinama), elektroničkom razmjenom podataka ili iznimno pisano.

·       na mrežnim stranicama Carinske uprave su detaljne upute za ishodovanje odobrenja za promet alkohola bez trošarine koje možete pročitati ovdje.

Preporučamo da, ukoliko donesete poslovnu odluku o nabavi koncentriranog etilnog alkohola, ovaj postupak napravite što prije budući da se na odobrenje čeka više dana.

Hrvatska ljekarnička komora


   
Povratak