Datum:   2.11.2018
Javnozdravstvena akcija u ljekarnama povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa 14.11.2018.

Poštovane kolegice i kolege!

 

Hrvatska ljekarnička komora pokrenula je čitav niz aktivnosti kako bi implementacija ljekarničkih postupaka u okviru pružanja ljekarničke skrbi u ljekarnama bila usklađena i provedena na kvalitetan i siguran način za vas i vaše pacijente. Podržavajući javnozdravstvene inicijative, HLJK ove godine pokreće veliku javnozdravstvenu akciju na nacionalnoj razini, povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, 14.11.2018., o kojoj više informacija donosimo u prilozima na kraju teksta.

Naš partner u provođenju ove akcije će biti Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatski savez dijabetičkih udruga.

Javno-zdravstvena akcija usmjerila bi se na savjetovanje pacijenata o bolesti i orijentaciono mjerenje šećera u krvi, kao prevenciju metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti koje su još uvijek prvi uzrok smrtnosti i zdravstvenih komplikacija u Republici Hrvatskoj. Nakon održavanja akcije, prikupili bismo anonimne numeričke podatke – rezultate mjerenja u ljekarnama. Napominjemo da nije potrebno prikupljati osobne podatke pacijenata, već samo numerički zbroj kako je prikazano.

Ovo prikupljanje ima za cilj formirati zajednički izvještaj pod naslovom «Što hrvatski ljekarnici mogu otkriti u samo jedan dan? – Skrbimo za bolje ishode liječenja pacijenata s dijabetesom» kojim bismo prikupili prve orijentacione podatke o ljekarničkom prinosu u ovom području u kojem godinama djelujemo, a nismo to učinili vidljivim za zdravstveni sustav. Dugoročno, kroz rad Povjerenstva za unaprjeđenje ljekarničke djelatnosti i Povjerenstva za ekonomska pitanja, planiramo kontinuirano prikazivati ulogu ljekarnika u zdravstvenom sustavu Ministarstvu zdravstva kako bismo osigurali bolji profesionalni i ekonomski status ljekarnika u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

 

Stoga vas pozivamo da se  odazovete i u svojim ljekarnama organizirate akciju prema uputama u prilogu. Akciju možete organizirati samostalno ili u suradnji s vašim poslovnim partnerima, te u vrijeme i na način kako to ljekarničkom timu u vašim ljekarnama najbolje odgovara. HLJK će podržati akciju sljedećim aktivnostima:

 

  • Izradom, tiskom i dostavom plakata i letaka za pacijente u svaku ljekarnu nekoliko dana prije početka akcije, putem veledrogerije
  • 100 ljekarni koje prve pokažu interes za provođenje kampanje, zajedno sa plakatima i letcima za pacijente, dobiti će besplatno trakice za mjerenje razine glukoze u krvi
  • Objavom u medijima uz poziv građanima da se jave u ljekarne radi savjetovanja
  • Prikupljanjem i obradom podataka nakon završene akcije

Molimo sve kolege da svoj interes za sudjelovanje potvrde prijavom na hljk@hljk.hr Više uputa uslijedit će tijekom narednih dana. Želimo vam uspješnu pripremu, a za sva pitanja smo na raspolaganju.

Hrvatska ljekarnička komora

 

 Svjetski dan dijabetesa - Uvod

Prikupljanje podataka

Upute za mjerenje GUK u ljekarnama


   
Povratak